Hvad er lokale aktionsgrupper?

Lokale aktionsgrupper er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante projekter.
 
I januar 2014 startede en ny programperiode. I den forbindelse blev 26 nye lokale aktionsgrupper etableret under det danske Landdistriktsprogram og de 57 gamle aktionsgrupper, der dækkede perioden 2007-2013, blev nedlagt med udgangen af 2015.
De nye aktionsgrupper dækker over 56 kommuner og 27 småøer, og den nye LAG-inddeling tager udgangspunkt i områder som vurderes at have særlige landdistriktsudfordringer, og hvor en indsats via de lokale aktionsgrupper kan gøre en forskel.
 
I foråret 2016 blev der tilsvarende etableret 10 fiskeri aktionsgrupper (FLAG), hvoraf de 7 er integreret med eksisterende aktionsgrupper.
De lokale aktionsgrupper er organiseret som foreninger, og giver borgere, virksomheder og foreninger mulighed for, at skabe udviklingen og innovation i lokalområdet.
 
En aktionsgruppe tegnes i det daglige af sin bestyrelse, som står for udarbejdelsen af en udviklingsstrategi, indstillingen af projekter, og desuden har til opgave, at hjælpe projektholdere på vej med projekter, der skaber økonomisk udvikling og bedre levevilkår i det pågældende område.
Hver lokal aktionsgruppe får stillet midler til rådighed fra Erhvervsstyrelsen og EU. Med pengene følger muligheden for, at borgere, virksomheder og foreninger i de udpegede landdistrikter kan engagere sig og få indflydelse på den lokale udvikling. De lokale aktionsgrupper bestemmer nemlig, hvad pengene skal bruges til lokalt, og hvilke projekter der skal have tilskud. det sker inden for rammer som Erhvervsstyrelsen udstikker.
Projekterne, som bliver støttet af de lokale aktionsgrupper, adskiller sig ofte fra typiske projekter under eksempelvis Landdistriktsfonden og Fiskerifonden, da LAG-støttede projekter ofte har at gøre med andre emner end konkret landbrug og fiskeri. De lokale aktionsgrupper kan eksempelvis give tilskud til at starte eller udvikle en lille virksomhed, skabe aktiviteter for turister, udvikle kultur- og fritidstilbud eller lave små naturprojekter.
 
Hvis du har en god idé til et projekt, som kan skabe økonomisk udvikling eller attraktive levevilkår i det lokalområde, skal du kontakte din lokale aktionsgruppe. På nedenstående kort, kan du se hvilken aktionsgruppe dit projekt hører under, og på kontaktlisten finder du kontaktinformation til din lokale aktionsgruppe.